Navigácia

  • Deň Zeme

    Deň Zeme

    Oslava Dňa Zeme

    Deň Zeme si každoročne pripomíname 22. apríla. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, ktorý nám ma pripomínať to, aby sme si našu planétu vážili a chránili. Tohtoročnou témou dňa Zeme je „Planéta vs. plasty“. Jej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o škodlivých účinkoch, ktoré má plastové znečistenie na životné prostredie a jeho obyvateľov.

    Slnečné počasie vylákalo žiakov aj do obce. Vyčistili od odpadu detské, futbalové, ale aj ihrisko materskej školy. Niektorí žiaci zašli na obecný rybník. To, že odpadu bolo dosť, svedčí aj množstvo vriec, ktoré žiaci vyzbierali.

    Žiaci sa zamerali aj na vyčistenie potôčika, odburiňovanie bylinkovej záhradky, pocitového chodníka, či okolia školy. Aj multifunkčné ihrisko sa pod šikovnými rukami žiakov zmenilo na čisté miesto. Vyrábali oplotenie okolo ovocných stromčekov, aby sa predišlo ich poškodeniu pri kosení.

    Ďakujeme učiteľom a žiakom za ich usilovnú prácu! A pamätajme, ZEM máme iba jednu, ak ju nebudeme chrániť, nebudeme mať kde ŽIŤ!

     

     

                                                                                                  PaedDr. Mária Chodaničová

     

  • SLÁVICI Z LAVICE A SLÁVIK SLOVENSKA 2024

    SLÁVICI  Z  LAVICE  A  SLÁVIK  SLOVENSKA  2024

    Dňa  26.03.2024 sa v našej škole konala súťaž (školské kolo) SLÁVICI Z LAVICE (spev modernej piesne) a SLÁVIK SLOVENSKA (spev ľudovej piesne). Do súťaže sa zapojili speváci a speváčky z 1. a 2. stupňa a umiestnili sa nasledovne:

    SLÁVICI Z LAVICE (Moderná pieseň)

    I. KATEGÓRIA (1. – 4. ročník)

    1.miesto -   -------------

    2.miesto – Nelka Krajčovičová, 2.A

    3. miesto – Tatiana Pirožeková, 3.A

     

    II. KATEGÓRIA (5. – 9. ročník)

    1. miesto -   ------------

    2. miesto – Adriana Kokyová

     

    SLÁVIK SLOVENSKA (Ľudová pieseň)

    I. KATEGÓRIA (1. – 4. ročník)

    1.miesto -   -------------

    2.miesto – Sofia Olbertová, 1.A a Leo Mirga, 3.B

    3. miesto – Klárka Klačková, 1.A

     

    II. KATEGÓRIA (5. – 9. ročník)

    1. miesto -   ------------

    2. miesto –  Jakub Kurčák, 8.B

    3. miesto –  Adriana Vilgová, 8.B a Klaudia Toporcerová, 8.B

                                                                                                                 Mgr. S. Kovalčíková

                                                                                                                 Mgr. D. Danielčáková

                                                                                                                 Mgr. E. Pitková

     

  • Beseda so spisovateľom

    Beseda so spisovateľom

    Dňa 3.4.2024 navštívil našu školu muzikant, herec, ale hlavne spisovateľ Braňo Jobus. Cez svoje osobné problémy sa dokázal preniesť vďaka písaniu vlastných kníh, ale aj spevu, hudby, herectva a prednášok po celom Slovensku.  Našu besedu oživil aj vlastnými piesňami, ktoré sa týkajú práve jeho tvorby. Tá je vo väčšej miere založená na reálnom živote, no s fantastickými prvkami. Napísal už mnoho detských kníh, ktoré si radi prečítajú aj dospelí. Ako napríklad: Muflón Ancijáš a mimozemšťan, Zvon, Komisár Mrodge, Ja nič, ja muzikant, Plajko a mnohé iné. Besedu ozvláštnil aj hrou na vlastnej gitare vyrobenej z rýľa a tak si žiaci mohli vychutnať aj mini rockový koncert.

    Vystúpenie sa nám veľmi páčilo a spisovateľ ho ukončil autogramiádou. Verím, že sa mu návšteva vo Vrbove páčila a v budúcnosti nás opäť navštívi.

  • Oznam

     Dňa 12. 4. 24 (piatok) nebude v prevádzke ŠKD z dôvodu školenia pedagogických zamestnancov.

    Žiaci sa po vyučovaní odstravujú a vyzdvihnú si ich rodičia do 13.00h.

    Tento deň bube skrátené vyučovanie: 1. stupeň končí 4. vyuč. hodinou 11.25h

                                                                 2. stupeň končí o 12.00h.

    Za pochopenie ďakujeme.

  • Zápis do 1. ročníka

    http://zsturnaslov.edupage.org/photos/icons/img077.jpg

    Vás srdečne pozýva na slávnostný zápis do

     1. ročníka, ktorý sa uskutoční

    9.-10. apríla 2024

    od 8.00 do 15.00 hod. v budove školy.

    (podľa prideleného dátumu a času, všetky informácie sú zverejnené na stránke školy v sekcii Zápis do 1. ročníka + E-prihláška)

               K  zápisu je nutné predložiť:

     -    rodný list dieťaťa,

     -    občiansky preukaz rodiča,

     -    kartu poistenca.

     

  • Bedminton

    Bedminton

    Naši žiaci sa zapojili do športových bojov v ďalšej z okresných súťaži, a to konkrétne v bedmintone. Súťaž dvojčlenných družstiev chlapcov a dievčat sa konala 26. 03. 2024 a organizačne ju zabezpečila ZŠ Huncovce. Súťaže sa zúčastnilo spolu 9 škôl z okresu Kežmarok. Družstvá boli žrebovaním rozdelené do dvoch súťažných skupín. Našim chlapcom sa v súťaži nepodarilo zabojovať o popredné priečky. Dievčatá v súťaži podali skvelý športový výkon. O víťazovi súťažnej skupiny rozhodol náročný zápas s dievčatami zo ZŠ Slovenská Ves. Naše dievčatá súperkám podľahli, a tak im ušiel boj o celkové finále súťaže. Nakoniec dievčatá potvrdili svoje športové kvality v hre proti ZŠ Nižná brána a obsadili skvelé 3. miesto.

    Školu reprezentovali Alexandra Bendíková, Dominika Faltinová, Šimon Budzák a Dominik Koľ. Za bojovnosť v súťaži patrí všetkým zúčastneným žiakom veľká vďaka.     

     

    Mgr. Jozef Granda

  • Exkurzia SHMÚ Gánovce

    Exkurzia SHMÚ Gánovce

    Žiaci našej školy pri príležitosti svetového dňa vody  sa 22. marca zúčastnili exkurzie do SHMÚ na pracovisku  v Gánovciach, aby si zaujímavou a hravou cestou viac priblížili učivo o počasí, vesmíre, vodných tokoch, ktoré zároveň preberali na hodinách Geografie. S odborníkmi mohli diskutovať, vyskúšať si rôzne prístroje na predpoveď počasia využívané v teréne, pozrieť si samotné priestory SHMÚ. Exkurzia bola výborným názorným doplnením preberaného učiva a určite sa jej radi zúčastníme aj v budúcich rokoch.

     

                                                       Bc. Denisa Suchanovská, Mgr. Barbora Maguthová, Mgr. Patrik Zajac

  • Svetový deň vody

    Svetový deň vody

    Pri príležitosti Svetového dňa vody dňa 22. marca 2024 si žiaci 8. A triedy a 9. ročníka pripravili pre svojich spolužiakov aktivity spojené s vodou.  Prvou úlohou bolo prísť v modrom oblečení. Deviataci otvorili deň vody ochutnávkou minerálnych vôd a prezentáciou o minerálnych vodách. Motivačnou hrou poukázali na nedostatok pitnej vody na Zemi a o dôležitosti vedieť podeliť sa s vodou. Vo fyzikálnej učebni žiačky 9. ročníka s pánom učiteľom Grandom demonštrovali niekoľko zaujímavých pokusov s vodou.  Svoje vedomosti a poznatky si žiaci preverili aj v kvíze o spotrebe vody.

    Žiaci 8. A triedy s pani učiteľkou Dilskou pripravili pokusy s Montessori: Ako putuje voda, Preteky plachetníc, Papierové kvety na vode, Mokré peniaze, Pláva, ponára sa či klesá?  Žiaci si prakticky overili fyzikálne vlastnosti kvapalín, ako je hustota, kapilárna elevácia a kohézia.

     V tejto téme žiaci pokračovali a pre svojich mladších i starších spolužiakov si pripravili súťaže – pitie z pohára, prenášanie vody lyžicou, špongiou,  puzzle, či kvízy o vode, za ktoré boli sladko odmenení. Žiaci prvého ročníka si vyrábali medaily s kvapkami a deň vody ukončili prechádzkou okolo rybníka. Druháci a tretiaci riešili tematické pracovné listy a vyrábali plagáty. Štvrtáci vyrobili kolobeh vody.

    Voda nás sprevádza celý život. Je neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Avšak žiaci nám dnes pripomenuli, že voda nie je pre všetkých ľudí na Zemi samozrejmosťou a mali by sme sa správať zodpovedne k tejto vzácnej tekutine.

     

  • Návšteva z MŠ Vrbov

    Návšteva z MŠ Vrbov

    Dňa 14.3.2024 zavítala do Základnej školy vo Vrbove milá návšteva. Boli to deti z materskej školy. V sprievode svojich pani učiteliek si prišli obhliadnuť priestory školy, do ktorej o chvíľu prídu na zápis do I. ročníka. Deti si spoločne so žiakmi prvého ročníka precvičili písmenká, počítanie, predovšetkým si spoločne zmerali sily v rôznych športových súťažiach.

     

                                                              Mgr. Danka Danielčáková

  • Marec mesiac knihy - návšteva knižnice

    Marec mesiac knihy - návšteva knižnice

    V rámci mesiaca knihy žiaci 1. až 5. ročníka navštívili Obecnú knižnicu vo Vrbove. S úsmevom nás privítala pani knihovníčka, ktorá deťom porozprávala o práci v knižnici.

    Cieľom návštevy bolo oboznámenie sa s prevádzkou a pravidlami v knižnici. Pani knihovníčka nás previedla oddeleniami a ochotne vysvetlila postup pri vypožičiavaní kníh a správnym zaobchádzaním s nimi. Ukázala žiakom knihy, ktoré si vypožičiavajú detskí čitatelia a taktiež rozdala čitateľské preukazy žiakom, ktorí sa zapísali do knižnice.

    Návšteva knižnice sa nám veľmi páčila žiaci odchádzali s rozžiarenými tvárami, lebo si v rukách niesli obľúbené knihy.

     

                                                                                                          Mgr. Mária Jankurová

  • Beseda s TAMI

    Beseda s TAMI

    Mlieko a mliečne výrobky patria medzi najdôležitejšie a nenahraditeľné zložky plnohodnotnej ľudskej stravy. Obsahujú veľa vitamínov a vzácne mliečne bielkoviny. Mlieko je akýmsi tekutým vápnikom v pohári.

    O jeho prospešnosti pre naše zdravie, ale hlavne o jeho výrobe a spracovaní, nám prišiel 13. marca 2024 porozprávať pán Panulin z Tatranských mliekarní. Priniesol nám ukázať aj rôzne mliečne výrobky a priblížil nám mnohé zaujímavosti z výrobného procesu. Žiaci sa prednáške potešili a odchádzali z nej bohatší o nové poznatky. 

     

                                                                                   Mgr. Mária Jankurová

    Mgr. Jana Dravecká

     

  • Sférické kino

    Sférické kino

          V stredu 14.02.2024 dopoludnia našu základnú školu navštívilo sférické kino. Sférický projekčný systém vnútri mobilnej kupoly bol pre deti veľkým zážitkom a moderným spôsobom vzdelávania. Žiaci sa na 45 minút ocitli v prostredí, kde ich ľadový medveď a tučniak na vesmírnej lodi Polaris zaviedli do vesmíru objavovať a poznávať nové veci a zaujímavosti.

    Predstavenie bolo pre deti krásnym zážitkom a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné, náučné stretnutie.                                                                            

     

                                                                                                                      Mgr. Mária Jankurová

     

  • Oznam

    Milí rodičia, chceme Vás poprosiť, aby ste pri školských akciách (výlet, exkurzia...), alebo inej neprítomnosti dieťaťa v škole, odhlásili svoje deti z obedov v jedálni MŠ Vrbov.

    Ďakujeme za pochopenie.

  • Svetový deň vody

  • Testovanie 9 - 2024

    Testovanie 9 - 2024

    V zmysle dokumentu Sprievodca školským rokom 2023/2024 sa riadny termín Testovania 9 v školskom roku 2023/2024 uskutoční v dňoch 20. a 21. marca 2024 (streda, štvrtok). 

    Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl, ktorého sa môžu zúčastniť aj žiaci podľa § 97 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.

    Testovania 9 sa podľa § 155 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. zúčastnia aj žiaci 4. ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a 1. ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatí na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy.

    20. marca 2024 sa Testovanie 9 uskutoční na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra a na školách s vyučovacím jazykom maďarským z matematiky maďarského jazyka a literatúry.

    Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

  • Stolný tenis

    Stolný tenis

    Okresné kolo v stolnom tenise

    06. a 07.03.2024 sa v Spišskej Starej Vsi konalo okresné kolo v stolnom tenise chlapcov a dievčat základných škôl. Súťaže chlapcov sa zúčastnilo 12 škôl, ktoré boli rozdelené do dvoch súťažných skupín. V každej skupine sa odohrali vzájomné zápasy a do ďalších bojov postúpili dva najlepšie tímy skupiny. Naši chlapci si svoje stolnotenisové zručnosti overili vo vzájomných zápasoch proti hráčom z Toporca, Spišská Starej Vsi, Kežmarku/Grundschule, Spišských Hanušoviec a Huncoviec. V súťaži obsadili chlapci konečné 10. miesto.

    Súťaže dievčat sa zúčastnilo 9 škôl kežmarského okresu. Naše hráčky vytvorili skupinu a stretli sa vo vzájomných zápasoch s hráčkami zo Slovenská Vsi, Spišských Hanušoviec, Spišskej Belej/ Štefánikova a Kežmarku/sv. Kríž. Žiačky ZŠ Vrbov sa po odohratých zápasoch neprebojovali do ďalších bojov a obsadili v súťaži 7. miesto.

    Školu reprezentovali: Bodyová Júlia, Faltinová Dominika, Pikovská Olívia, Budzák Šimon, Dlugoš Štefan, Koľ Dominik, Krátky Michal

     

    Mgr. Jozef Granda

     

     

  • Burza kníh

  • Exkurzia

    Exkurzia

    Dňa  5. marca 2024 sa žiaci našej školy (7.-9. A)  zúčastnili exkurzie v sklárni RONA, a. s. v Lednických Rovniach. Exkurzia pozostávala z dvoch častí. Najskôr  navštívili výrobne priestory firmy . Milí sprievodcovia nás s ochotou sprevádzali po jednotlivých sektoroch fabriky. Ako prvú žiaci videli sériovú výrobu pohárov, tzv. ťahaná noha, ktorá sa radí medzi európsky unikát. Zaujala ich náročná práca sklárov, ktorí za deň vyfúkajú niekoľko desiatok druhov pohárov. Ďalej  sa presunuli k sektoru výroby, ktorý sprevádzala vôňa z včelieho vosku. Pohár sa najskôr namočí do včelieho vosku zmiešaného s parafínom. Následne sa do neho ihlami vyryjú originálne vzory podľa objednávky a predstavy zákazníka.  Na koniec sa pohár znovu namočí do kyseliny fluorovodíkovej, kde sa očistí a prípadne pripraví na maľovanie. Na záver prehliadky nám pán sprievodca zodpovedal všetky otázky. Týmto sa ukončila prvá časť exkurzie. Ďalší program na žiakov čakal v múzeu blízko kaštieľa, tiež v Lednických Rovniach, kde nám bola priblížená minulosť a súčasnosť skla a výrobkov z neho. Exkurziu sme zavŕšili návštevou neďalekého parku a podnikovej predajne. Tento deň  si žiaci naplno užili a získali nové vedomosti, ktoré zúročia na hodinách chémie. Exkurzia sa konala zásluhou ochotných sprievodcov a pani učiteliek  D. Suchanovskej, J. Draveckej, B. Magútovej.

     

    Mgr. Patrik Zajac

  • Základný lyžiarsky výcvik

    Základný lyžiarsky výcvik

    V termíne od 19. februára do 23. februára 2024 absolvovali žiaci siedmeho ročníka lyžiarsky výcvik. Kurz lyžovania prebiehal v lyžiarskom stredisku SKI Strednica v Ždiari a bol realizovaný dennou formou. Snehové podmienky strediska boli rovnako ako počasie v priebehu celého týždňa priaznivé, čo výraznou mierou prispelo k plynulej a zdarnej organizácii celého kurzu. Žiaci pod vedením pedagogických zamestnancov Mgr. Jozefa Grandu a Bc. Denisy Suchanovskej a externého lyžiarskeho inštruktora Mgr. Jozefa Balabasa získavali nové lyžiarske skúsenosti, rozvíjali svoju techniku lyžovania a zdokonaľovali sa v zdolávaní lyžiarskych svahov. Športový týždeň vyvrcholil súťažou, ktorá preverila výcvikom nadobudnuté lyžiarske zručnosti. Žiaci si zmerali sily v slalome na čas ľubovoľným spôsobom. Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme k zvládnutiu lyžiarskeho výcviku a veríme, že nadobudnuté zručnosti budú aj naďalej rozvíjať na lyžiarskych svahoch.

    Mgr. Jozef Granda

  • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

    Dejepisná olympiáda - okresné kolo

    Dňa 05. 02. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo 16. ročníka Dejepisnej olympiády v ZŠ Dr. Daniela Fischera v Kežmarku. Našu školu reprezentovali žiaci zo 6. – 8. ročníka. Vo svojich kategóriách súťažili: Chiara Liptáková a Dominik Bendík zo 6. A, Filip Chodanič zo 7. A, Natália Greňová a Šimon Budzák z 8. A, Tomáš Budzák a Alica Kalafutová z 9. A triedy. Žiaci si preverili svoje vedomosti z témy o slovenských hradoch a zámkoch, z príslušného učiva, ako aj regionálnych dejín zo Zamaguria.

    Tomáš Budzák z 9. A triedy obsadil vo svojej kategórií 2. miesto a tým aj postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční v apríli.

    Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a Tomášovi Budzákovi prajeme úspech aj v krajskom kole!

     

     PaedDr. Mária Chodaničová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola VRBOV
    Vrbov 266, 059 72 Vrbov
  • +421 052 45 921 30

    0911928388

Fotogaléria